Virtuele assistent Anne genomineerd voor Achterhoek Open Innovatieprijs 2020

Anne, de virtuele assistent die is ontwikkeld door het Achterhoekse bedrijf Anne4Care, is genomineerd voor de Achterhoek Open Innovatieprijs 2020. Aan deze nationale en open competitie doen technologische innovaties uit heel Nederland mee. Alle genomineerden presenteren hun innovatie op 7 oktober 2020 bij Innovatiecentrum CIVON in Ulft. CEO Annemarie Johannes van Anne4Care is trots op de nominatie. “We zien de nominatie als een erkenning van de toegevoegde waarde van Anne.”

Anne biedt digitale ondersteuning
De Achterhoek Open Innovatieprijs is in het leven geroepen om baanbrekende producten en diensten die klaar zijn voor de markt in de schijnwerpers te zetten bij ondernemend en innoverend Nederland. Een stap waar virtuele assistent Anne klaar voor is, volgens Annemarie Johannes, CEO van Anne4Care en bedenker van Anne. Anne is een virtuele persoonlijke assistent, met een stem en een gezicht. Anne werkt op een tablet en helpt op die manier ouderen bij het beeldbellen, maar Anne reageert ook op spraak: ze praat terug als iemand iets vraagt, luistert naar wat mensen zeggen en voert taken uit. Anne kan een oplossing bieden voor mantelzorgers en voor professionals die de zorg hebben over een zelfstandig wonende ouderen of iemand anders die hulpbehoevend is. “Denk aan je moeder of vader die vergeetachtig wordt, iemand die eenzaam is of zich wat down voelt”, geeft Johannes als voorbeeld. “In deze tijd van corona waarin isolatie van kwetsbare, veelal oudere, mensen dreigt, kan Anne ervoor zorgen dat mensen in contact kunnen blijven op afstand. Dat kan via beeldbellen. Op een echt hele simpele manier.”

 

Anne is een voorbeeld van artificial intelligence
Virtuele assistent Anne is een werkzaam voorbeeld van artificial intelligence (AI). “Anne heeft een stem en een gezicht, daarachter schuilt intelligente software”, legt Annemarie Johannes uit. “We maken gebruik van spraakherkenning, spraaksynthese-technologie en artificial intelligence (AI). Wat uniek is, is dat we hierbij geen gebruik maken van opslag in de cloud voor de spraaktechnologie. De dingen die mensen in hun eigen huis zeggen tegen de assistent, kunnen dus niet worden geanalyseerd voor bijvoorbeeld marketingdoeleinden wat wel het geval is bij het gebruik van bijvoorbeeld een Siri of Google assistant. Wij zorgen ervoor dat de privacy gewaarborgd is doordat we alles opslaan in ons eigen systeem.”

Anne biedt bewezen technologie en is al ‘aan het werk’
Anne is als virtuele assistent al op meerdere plekken in binnen- en buitenland aan het werk. Ze werkt in zorginstellingen, zoals De Parabool, waar ze mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt om meer zelfredzaam te zijn en zelfstandig te werken. “Zo kunnen mensen met een verstandelijke beperking door de werkinstructies die Anne hen geeft zelfstandig hun kamer opruimen. Anne neemt ze met foto’s en uitgesproken instructies stap voor stap mee in de handelingen. Doordat Anne hen herinnert aan afspraken en aan hun medicatie, groeit hun zelfstandigheid en daarmee hun zelfwaardering”, vertelt CEO Johannes. Maar Anne zorgt er als virtuele assistent voor ook dat mensen langer en comfortabeler zelfstandig thuis kunnen wonen. Mensen die thuis wonen en last hebben van vergeetachtigheid, beginnende dementie, niet aangeboren hersenletsel (NAH), een depressie hebben of zich eenzaam voelen, kunnen zich gesteund en geholpen voelen door Anne. “Anne herinnert ze aan afspraken, aan het innemen van medicatie of om op tijd te eten en drinken. Maar ze kan mensen ook stimuleren om dingen te doen. Daarnaast kan Anne in combinatie met een service van een ‘mens achter Anne’ worden ingezet; een begeleider die elke week via videobellen contact heeft en er voor zorgt dat alles goed in Anne komt te staan.” Anne helpt sinds kort ook ouderen met een migratieachtergrond in Almelo, die door de coronamaatregelen hun huis niet uit kunnen. Het ministerie van VWS kende hiervoor een subsidie toe voor 50.000 euro.

 

Achterhoekse Open Innovatieprijs: 7 oktober 2020

Op 7 oktober 2020 presenteert Anne4Care de virtuele assistent als genomineerde tijdens de Achterhoekse Open Innovatieprijs in Ulft. Een groep deskundigen controleert of alle inzendingen, waaronder Anne, voldoen aan de voorwaarden voor deelname. Vervolgens kiest de vakkundige jury, bestaande uit Henk Volberda (Universiteit van Amsterdam), Arnold Stokking (TNO) en Wybren Jouwsma (Bronkhorst High Tech), uit alle genomineerde bedrijven in totaal drie finalisten. De uiteindelijke winnaar van de Achterhoek Open Innovatieprijs wordt bepaald door alle ondernemers die tijdens de avond aanwezig zijn.

Meer informatie over Anne?
https://www.anne4care.nl/