Home » IMEAN Academy
IMEAN Academy, expert in cultuursensitief opleiden
IMEAN Academy is een opleidingsinstituut en kennisplatform voor cultuursensitieve zorg. Ouderen verdienen het om waardig oud te worden, ook ouderen met een migratieachtergrond. Hun levensverhaal met daarin een impactvolle migratie speelt een grote rol in het ervaren van veiligheid en vertrouwen. De opleidingen van IMEAN Academy leren u als zorgprofessional om hier oog en oor voor te hebben. Om het toe te passen in de cultuursensitieve zorg die u verleent.
IMEAN Academy biedt een introductie workshop, een 5-daagse opleiding en een trainerstraining. De scholingsvormen zijn op maat gemaakt voor organisaties en openbaar beschikbaar voor zorgprofessionals.
Wie zijn wij?
Gail Heslinga en Sevilay Luiken-Dalli leerden elkaar tien jaar geleden kennen. Met hulp van een MKB!DEE subsidie hebben zij IMEAN Academy opgezet. Een opleidingsinstituut voor cultuursensitief werken en handelen in de zorg.
Gail heeft een achtergrond in Belevingspsychologie, is NLP trainer en ervaringsdeskundig in migratie. Zo emigreerde ze op 24-jarige leeftijd naar Nieuw-Zeeland, remigreerde ze tien jaar later naar Nederland en emigreerde nu alweer vijf jaar geleden naar Vlaanderen (B). Ze is opgeleid in Interculturele Communicatie (Hofstede).
In de Nederlandse zorgomgeving geeft ze al 20 jaar opleidingen in Communicatie, Teambuilding en NLP. Zo ontwikkelde Gail programma’s ter ondersteuning van zorgpersoneel in de transitie naar zelfsturing. Samen met Chris Soels ontwikkelde ze de me4all® Talentscan en de me4all® Cultuurscan.
Chris Soels volgde in 2009 de opleiding Interculturele Communicatie en Management bij ITIM, toonaangevend instituut in het werken met het 6-dimensies model van Prof. Hofstede. Als Hofstede geaccrediteerd trainer/consultant paste hij deze kennis 25 jaar toe in het bedrijfsleven in automatisch gegenereerde beschrijvingsourcing trajecten. Als supervisor overziet hij onze programma’s.
Expert door onderzoek en ervaring
IMEAN Academy dankt haar expertise aan gedegen onderzoek en ervaring. IMEAN heeft jaren onderzocht hoe cultuursensitieve scholing het beste aangeboden kan worden aan zorgprofessionals. De ontwikkelde programma’s zijn uitgebreid getest in de praktijk van de zorg en zo nodig aangepast. De inhoud sluit aan bij de kernwaarden toegankelijkheid; herkenbaarheid; effectiviteit en kwaliteit.
De 5-daagse opleiding Cultuursensitieve zorg is geauditeerd door het CPION en opgenomen in het CRKBO.
Unieke tool om scores te bewaren
IMEAN Academy onderscheidt zich van andere aanbieders door het 6-dimensies model van Hofstede te benutten om inzicht te geven in de behoeften van ‘anders denkenden’. De term die Emeritus Prof. Geert Hofstede gaf aan zijn levenswerk. Het model wordt ook in de gangbare literatuur voor cultuursensitieve communicatie aangehaald en beschreven.
Uniek is dat het persoonlijk cultuurprofiel gebaseerd op de 6-dimensies gemeten kan worden met behulp van de zogenoemde cultuurscan. Een digitale tool waarmee u uw scores in de mail ontvangt. Vanuit deze inzichten bent u in staat om verschillen te overbruggen.
Ervaringen van deelnemers
Mirjam Kacmaz, medewerker dagbesteding: “We kregen drie dagen na de training een cliënt op de dagbesteding die erg opstandig was, ze wilde nergens aan meewerken. Door de training wist ik hoe ik haar op haar gemak kon stellen. Door de tijd te nemen en geduldig naar haar verhaal te luisteren kalmeerde ze en kwam ze bij de groep zitten. Uiteindelijk was ze zelfs zo tevreden dat ze ons uitnodigde voor een kopje thee bij haar thuis.”
Erasmus+ project ‘care for care’
Erasmus+ project ‘care for care’ het is een samenwerking tussen twee landen Nederland & Turkije.
De partners zijn Vildan Kandemir (Okyanus palliatief bakim), Stichting Activa international Ivo van Dongen, IMEAN Academy Sevilay Luiken-Dalli en associated partners Saxion Hogeschool Yvonne Kerkhof en Zorgaccent Agnes Nijhuis.
De belangrijkste punten vanuit het project is dat wij gaan kijken hoe professionals werken in de ouderenzorg, opleidingen en waar ze tegenaanlopen op het gebied van cultuur sensitief werken & zorgen. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten wanneer je in Nederland werkt met mensen met een migratieachtergrond (Turks, Marokkaans, Syrisch e.d.) en het werken in Turkije met mensen met een migratieachtergrond (Europeanen, Syrisch vluchtelingen en mensen met Turkse roots die in Europa wonen).
Tijdens dit traject willen we van elkaar leren en kennis delen door middel van het geven van workshops, in gesprek gaan en organisaties/Universiteiten/Hogescholen bezoeken. De verschillen in wet & regelgeving en hoe de zorg is geregeld in beide landen.
Voor meer info: https://www.crossborderingcare.com/blank-2
We zijn opgenomen in register CRKBO