twee blij lachende vrouwen in kamer van Meral

Iedereen is welkom bij Meral

Op 18 januari 2024 lag bij onze dagbesteding Anemoon de rode loper uit voor Meral. Ongeveer 40 deelnemers, gasten en medewerkers verwelkomden haar feestelijk. Meral is een Nederlandse senior met Turkse achtergrond en zij heeft tot 29 maart een speciale kamer bij ons. De kamer met klankkasten van Meral werd deze middag feestelijk geopend door wethouder Eugène van Mierlo en consul-generaal Muammer Hakan Cengiz.

‘Meral is more than just a room for elderly people. More than beautifully designed sound boxes full of stories. It is a simple, yet innovative tool to fight against dementia and help improve quality of life for elderly people’, zo verwoordt consul-generaal Hakan Cengiz wat Meral is. Zij is een klankkast waar twee werelden samenkomen. Thuistaal is het sleutelwoord, want taal brengt alles samen.
Wethouder Van Mierlo begrijpt het belang van de thuistaal voor iedereen. Of het nu gaat om Twents, Brabants of Turks, de taal waarmee iemand opgroeit blijft altijd bestaan. Die taal zit onder je huid en in je hart. Van Mierlo: ‘Thuistaal is een anker, een houvast. Tijdens de opening zag je hoe een cliënte helemaal opging in het verhaal en er zichtbaar emotioneel op reageerde. Via taal creëer je een thuisgevoel en dat draagt sterk bij aan het welzijnsgevoel van ouderen. Dat geldt voor Meral en voor Marie en iedereen in zorgcentra. Bewoners én professionals.’

Consul-generaal opent klankkast Meral, wethouder kijkt toe.

Thuis in twee werelden
Na de officiële opening bezochten onze ouderen in kleine groepjes de kamer. ‘Meneer Öztürk opende een kastdeurtje en vergat helemaal waar hij was, en wie er bij hem was’, vertelt Ine Bonke van Dementienetwerk Twente. ‘Hij was ontspannen en zat helemaal in het verhaal van Meral. Ik hoorde hem zeggen: ‘Ik ben weer even thuis in Turkije.’ Het mooie was dat toen hij het deurtje dicht deed hij met hetzelfde enthousiasme zei: ‘Zo, en nu ben ik weer hier in Nederland.’ Het geeft zo mooi de herkenning weer. Het vertrouwde gevoel in beide werelden.’

Oudere man luistert en kijkt samen met medewerkers naar klankkast Meral

Die beide werelden herkent medewerkster Mirjam Kacmaz ook als zij de klankkast opent. ‘Mijn moeder heeft het zo moeilijk gehad. Alles, werkelijk alles was anders. De taal, de cultuur, de opvoeding. Ze had zoveel heimwee naar haar familie. Dat verdriet voelde ik bovenkomen. Het verhaal van Meral klopt. Het is precies wat onze ouders hebben meegemaakt, allemaal. Die herkenning en het besef dat je dat kunt delen met al die anderen. Ik werd er emotioneel van en ben ervan overtuigd dat de verhalen van Meral kunnen helpen om de oude wonden van onze ouders te genezen.’

twee blij lachende vrouwen in kamer van Meral

Thuistaal belangrijk voor ouderen én zorgmedewerkers
In de kamer van Meral staan verschillende klankkasten. Het zijn stuk voor stuk prachtige belevenissen in taal, geluid, licht en zelfs geur. De bezoeker wordt meegetrokken in de verhalen van Meral. Gesprekken komen op gang, niet alleen met ouderen, maar ook tussen zorgmedewerkers. Ook voor hen is het waardevol om Meral te bezoeken.

zorgmedewerkers kijken en luisteren naar klankkast Meral

Een van de initiatiefnemers en projectleider van Meral is Lubert Priems van Stichting Laudio: ‘Meral houdt zorgmedewerkers een spiegel voor waardoor ze met elkaar in gesprek gaan en nadenken over rituelen en gebruiken. Eén woordje in de thuistaal van een bewoner kan al een enorm verschil maken. En iedere oudere krijgt ermee te maken. We gaan allemaal terug naar onze thuistaal. Taal geeft je een vertrouwd gevoel, zet aan tot herinneringen en gesprekken, zorgt voor een schaterlach, en een traantje van ontroering.’

Komt u ook op bezoek?
U bent tot 29 maart van harte welkom bij Meral aan de Anemoonstraat 70 in Almelo. Na 29 maart trekt Meral verder door het hele land.

U kunt Meral bezoeken:
Iedere maandag en dinsdag tussen 14.00 – 16.00 uur
Anemoonstraat 70
7601 CW Almelo
De entree is gratis.
U hoeft niet te reserveren.

Verstaat u geen Turks, geen probleem. De dochter van Meral vertaalt haar moeders verhaal graag voor u (QR-code scannen).

Podcast Meral
Naast de klankkast heeft Meral ook een podcast die u kunt beluisteren via Google Podcasts, Spotify en Apple Podcasts 

Meral in de media
Klankkast en podcast Meral heeft al veel aandacht gekregen in de media. Daar zijn we heel blij mee. Verspreidt u het nieuws over Meral ook? Hoe meer mensen het weten en op bezoek komen, hoe beter!

Meral op de website van de woningcorporatie Beter Wonen
Meral in het NOS Journaal
Meral bij RTV-Oost, artikel met video
Meral bij TRT Turk Istanbul Saati

Fotocredits: Stichting Laudio