Huisartsenpraktijk Schroth innoveert met virtuele assistent

Anne4Care biedt zorgvragers en mantelzorgers de helpende hand

EPSE – Hoe blijf je als hulpverlener en mantelzorger op afstand en houd je toch een oogje in het zeil? In Epse is huisartsenpraktijk Schroth gestart met het project Anne4Care. Met behulp van een virtuele assistent, zonder ingewikkelde knoppen, worden ouderen en mantelzorgers ondersteund in hun zorgvragen en zorgtaken. Zij krijgen een effectieve, leuke en gemakkelijke verbinding met de buitenwereld; bij vragen met de hulpverlener, maar ook met het sociale netwerk, de ouders, (klein)kinderen en buren.

De vraag naar makkelijke contactmogelijkheden neemt toe. Beeldbellen kan dan uitkomst bieden. Maar hoe simpel dat ook klinkt, niet iedereen heeft die digitale vaardigheden. Virtuele assistent Anne is speciaal voor de ouderen gemaakt die gebaat is bij gemak en niet digitaal vaardig is. Tijdens dit project zal ook de praktijk actief betrokken zijn, door zo nu en dan via Anne zorg te verlenen. “We willen graag ons steentje bijdragen om onze patiënten nog leuker en langer zelfstandig te laten zijn, maar willen met dit project ook ervaren hoe we onze zorgverlening nog breder kunnen maken. Met Anne denken we een eHealth oplossing te hebben gevonden die daar mooi op aansluit”, aldus arts Guido Schroth.

Beeldbellen en een virtueel maatje
Beeldbellen met Anne betekent voor de betrokkenen dat ze tegen Anne kunnen zeggen: “Bel mijn zus of bel mijn thuiszorg”. Je kan zien of iemand wel of niet beschikbaar is. Als iemand er niet is, dan vertelt Anne dat iemand niet bereikbaar is en dat ze het later nog eens moeten proberen. Dat is acceptabel voor mensen, want dat gebeurt normaal ook. Anne is een avatar, een digitale persoonlijkheid, die beweegt en praat als een mens en op de tablet helpt met beeldbellen. Maar Anne is ook een eenvoudig touchscreen tablet; ze reageert op spraak en vertelt mensen wat te doen. Ze is juist gemaakt voor mensen die niet zo digitaal zijn.

Anne wordt ook wel eens ‘de virtuele metgezel of mantelzorger’ genoemd. Als virtuele assistent kan Anne namelijk veel taken overnemen van mantelzorgers en de professionele zorg. Naast het beeldbellen heeft Anne een agendafunctie die het mogelijk maakt om persoonlijke boodschappen klaar te zetten. Gebruikt iemand medicatie? Dan herinnert Anne haar huisgenoot eraan om de medicijnen in te nemen op het tijdstip dat is ingevoerd. Anne spreekt dan bijvoorbeeld uit: “Het is drie uur, je moet je medicijnen innemen, de medicijnen staan voor je klaar in de keuken.” Als mantelzorger en professional kun je met het invoeren van dit soort herinneringen of persoonlijke boodschappen een stukje structuur in de dag terugbrengen.

Anne is praktisch en duidelijk
Anne is ontwikkeld als tool, als hulpbron, of in sommige gevallen als ‘een extern geheugen’. Natuurlijk is Anne geen echt mens, het is een ding, een computer. Maar één van de voordelen van Anne is dat ze nooit boos wordt of geïrriteerd raakt. Er komt nooit een emotionele lading mee als je iets aan Anne vraagt en dat is prettig voor heel veel mensen. Als voorbeeld: mensen met dementie of niet aangeboren hersenletsel kunnen aan hun partner of verzorger blijven vragen: “Hoe laat is het?“ of “Hoe laat komt de fysiotherapeut?” Dat kunnen ze eindeloos blijven vragen en dat kan voor mantelzorgers heel zwaar en belastend zijn. Anne is praktisch en duidelijk. Ze houdt zich aan de feiten. Dat helpt om te doen wat Anne moet doen: mensen informeren, mensen structuur in de dag bieden, met als uiteindelijk doel dat mensen zich prettiger voelen.

Anne heeft meerdere functionaliteiten. Anne kan ook gebruikt worden om de krant te lezen of een favoriete radiozender te beluisteren. Daarnaast staan er meerdere spelletjes op, aanpasbaar aan niveau. Ook heeft in Anne een album. Laat de omgeving, zeer gemakkelijk, foto’s en/of filmpjes toevoegen of vraag de fysiotherapeut de oefeningen in het  album te zetten. Zo kan men thuis de juiste oefeningen voortzetten.

Voor dit project, dat 6 maanden duurt, is men nog op zoek naar cliënten van de praktijk die mee willen doen. Tijdens dit project wordt men goed geïnformeerd en begeleid door Anne4Care en zal men mogelijk ook door een onderzoeker van Saxion worden benaderd om ervaringen te delen. Bent u of is uw familielid aangesloten bij de huisartspraktijk Schroth en heeft het bovenstaande mogelijkheid uw interesse gewekt, neem dan contact op met Carlijn Rambonnet van Anne4Care via 0575-787 424 of stuur een e mail aan c.rambonnet@anne4care.nl.