De eerste Turkssprekende Anne’s zijn aan de slag gegaan

De eerste Turkssprekende Anne’s, de virtuele assistent, zijn afgelopen week in gebruik genomen. Vorige week maandag werden ze uitgedeeld aan de heer Dag en een echtpaar, allemaal cliënten van de dagbesteding van IMEAN Care. ‘’Ben ik echt de eerste die deze Anne gebruikt?’’ vraagt meneer Dag. Hij noemt het uniek.

Vloeiend Turks

Samen met een team van Anne4Care en onderzoekers van TopFit gaat Sevilay Dalli, directeur van IMEAN, op pad naar haar cliënten. Meneer Dag krijgt deze dag de eerste Turkssprekende virtuele assistent uitgereikt. Gekleed in een pak en das is hij al helemaal voorbereid op het bezoek. Zijn persoonlijk begeleider van Carint Reggeland is ook aanwezig. Nadat het hele team is voorgesteld wordt de tablet met daarop Anne uitgepakt en kan de uitleg over het gebruik ervan beginnen. Dalli vertaalt de uitleg ondertussen in het Turks. En dat is het mooie aan deze Anne: zij spreekt ook vloeiend Turks. Meneer Dag vindt het geweldig; vooral wanneer Anne zijn naam uitspreekt. ‘Wat kan ik voor je doen?’ vraagt Anne in het Turks aan hem.

Een uitkomst

Een nieuwe functie aan deze Anne is een icoontje met een vraagteken. Door daarop te klikken krijgt de gebruiker als extra uitleg enkele voorbeeldzinnen over hoe hij een vraag aan de virtuele assistent kan stellen. Meneer Dag geniet van alle aandacht en hij waardeert het enorm dat er op deze manier aan hem gedacht wordt. Het is een uitkomst voor hem dat hij met hulp van Anne in het Turks ondersteund wordt. Nadat alle knoppen uitgelegd zijn kan het team door naar een echtpaar dat zich ook verheugt om de nieuwe Anne in gebruik te mogen nemen.

Het gebruik van de virtuele assistent Anne wordt aan meneer Dag uitgelegd door Sevilay Dalli (rechts).

Onderzoek door TopFit

In totaal worden de komende tijd tien Turkssprekende Anne’s uitgedeeld aan cliënten van de dagbesteding van IMEAN Care in Almelo, waar cultuursensitieve zorg wordt geboden. Daarnaast wordt door TopFit onderzoek gedaan naar het gebruik van de virtuele assistent, met de cliënten als co-onderzoekers. De onderzoekers observeren tijdens het uitdelen ook hoe de cliënten reageren.  Dalli: ‘’het onderzoek is heel waardevol. We zijn geneigd om over de cliënt te praten, maar wat we nu doen is samen met hun in gesprek gaan en het onderzoek samen uitvoeren. Je gaat de cliënten daardoor herkennen maar ook erkennen; je betrekt ze actief bij het onderzoek. Dat spreekt de cliënten ook aan. Belangrijk hierbij is dat we hen tijd en ruimte geven en geduld en vertrouwen hebben.’’

Verder oefenen

Ook meneer Dag vindt het onderzoek heel belangrijk. Op dinsdag hebben de onderzoekers en co-onderzoekers elkaar weer gesproken op de dagbesteding van IMEAN. Dalli: ‘’Meneer Dag noemde deze middag allemaal voorbeelden van het belang van onderzoek; hij maakte het heel visueel. Zo noemde hij de uitvinding van de telefoon, die alleen mogelijk is gemaakt door onderzoek te doen. Er komen mooie dingen uit door onderzoek te doen. Hiermee maakte hij de andere cliënten duidelijk hoe belangrijk het is om mee te doen aan dit project.’’ In totaal doen momenteel vijf cliënten mee aan het onderzoek als co-onderzoekers. Andere cliënten worden nog betrokken.

Binnenkort wordt er op de dagbesteding nog verder geoefend met het gebruik van de virtuele assistent Anne. Dalli: ‘’dat is nodig. En bij de Turkssprekende cliënten doen we die uitleg in het Turks, net als de Turkssprekende Anne.’’

Lees voor meer informatie ook het artikel over migrantenouderen die aan de slag gaan als co-onderzoekers van TopFit of kijk op de projectpagina van het project.